TURVEVAIKUTUS

TERAPEUTTINEN VAIKUTUS TURVEHOIDOSSA

Terapeuttinen vaikutus turvehoidossaHoitoturpeen valinta

Lehtosuon Hoitoturve on puhdas suomalainen luonnontuote, joka nostetaan suosta käsin koostumuksen rikkoontumisen estämiseksi. Hoitoturpeeksi hyväksytään vain paras raaka-aine, joka jauhetaan erittäin hienoksi massaksi heti nostamisen jälkeen. Turvetta ei kuivateta eikä siihen lisätä mitään, ainoastaan maatumattomat puunpalaset poistetaan. Hoitoturpeen terapeuttinen vaikutus perustuu korkeaan lämpötilaan, turpeen antiseptiseen vaikutukseen ja turpeessa oleviin biologisten ainesosien aktivoivaan vaikutukseen. Tärkeimmät terapeuttiset aineet ovat humushapot (28,5%) sekä fulvohapot (10%). Lisäksi turve sisältää monia ihoa hoitavia aineita, kuten kuparia, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä. Turvetta käytetään terapeuttisiin tarkoituksiin kylpyinä, paikallishoitoina sekä kosmeettisissa valmisteissa.
Lähde:
Maa- ja metsätalousministeriö
http://www.mmm.fi/luonnontuote/erikoiskeruutuotteet/turve.html (09/2004)

Turpeen ihoon kohdistuvat vaikutukset

Turve aktivoi ihosolujen aineenvaihduntaa, stimuloi ihon puolustuskykyä ja lisää vaikutettavan alueen veren valkosolujen aktiviteettia. Positiiviset muutokset näkyvät eniten ihon peruskerroksessa. Tämä lisää ihon uudistumis- ja omaparannuskykyä. Turve stimuloi myös ihon omia puhdistusmekanismeja.

Turpeen vaikutukset kudoksiin

Turve lisää kudoksien palautumisprosesseja sekä korjaa immuniteettia. Turve tasapainottaa tulehdusreaktioita, lisää sidekudoksen uudistumisprosesseja ja estää sen kuivumista sekä nivelten jäykistymistä.

Turve parantaa hiusverisuonten verenkiertoa, mikä vaikuttaa positiivisesti solujen aineenvaihduntaan. Turve myös stimuloi kudosten puhdistusprosesseja erilaisista myrkkyaineista.

Keskushermoston reaktiot
Keskushermosto reagoi turpeeseen rentoutumalla. Aivojen sähkötoiminta paranee. Aivojen aktiviteettitaso normalisoituu: stressihormonin määrä laskee. Lihakset rentoutuvat turpeen vaikutuksesta, se alentaa myös sileiden lihasten kouristuksia ja kipureaktioita.

Turpeen yleisvaikuttavat reaktiot elimistöön

Turpeen yleisvaikutus muodostuu pitkäaikaisessa käytössä, kun vaikutuspinta on tarpeeksi suuri. Yleisvaikutus saadaan mm. kokovartalokylvyistä ja -kääreistä sekä kääreistä, joiden pinta on riittävän suuri. Turvehoidon yleisvaikutus on sen erilaisten reaktioiden summa, kuten kemiallinen ja verenkiertoa lisäävä vaikutus. Paikallisvaikutus tapahtuu ihon reflektorisen järjestelmän kautta, jota kautta on mahdollista vaikuttaa myös sisäelinten toimintaan. Voimakkaimmin reagoivat sydän ja verenkiertojärjestelmä.

Turpeen ja suomudan vaikutuksia solujen toimintaan

• aktivoi ja kiihdyttää solujen entsyymitoimintaa
• lisää solujen erikoistoimintoja tehostavien nukleiinihappojen toimintaa
• helpottaa solujen energia-aineenvaihduntajärjestelmää
• palauttaa solujen elektrolyyttisen kemiallisen tasapainon
• helpottaa ravinteiden kuljetusta
• tehostaa solujen kykyä sitoa erilaisia myrkkyaineita

Apua jopa selluliittiin?

Turvehoidoissa ei ole havaittu allergisia reaktioita. Monet reaktiot ovat jopa rauhoittuneet ,sillä se poistaa kutinaa ja ihon aiheuttamaa suomuisuutta antiseptisen vaikutuksensa vuoksi. Psoriaksen paksuuntuneita ja hilseileviä iholäiskiä turvehoito pehmentää. Hormonaalisesti turvehoito pienentää jonkin verran kuukautiskipuja, tasoittaa vaihdevuosiongelmia ja poistaa hormonaalista selluliittiä.

Turpeen sisältämät aktiiviset aineet

Turpeen kemiallinen koostumus on erittäin monipuolinen ja rikas. Se sisältää erilaisten kasvien rikastamia yhdisteitä, joiden koostumusta on tutkittu laajasti, muttei vielä lopullisesti selvitetty. Nykytietämyksen mukaan turve ja muta sisältävät lähes 200 erilaista ainetta.

Turve on hyvin rikas mineraalien lähde. Se sisältää mm. seuraavia alkuaineita: alumiini, rauta, mangaani, vanadiini, barium, kromi, fosfori, kalsium, kupari, pii, sinkki, magnesium ja seleeni. Eri turve- ja mutalaaduissa niiden määrät vaihtelevat.

Kolmasosa turpeesta on hemiselluloosaa, joka on kuitutyyppinen aine. Kuitutyyppiset aineet vaikuttavat absorvoivasti ja osallistuvat elimistön puhdistusprosessiin. Humiinit (60 %) toimivat turpeen erittäin aktiivisena osana, ne vaikuttavat mm. aineenvaihduntaan. Humiinit sisältävät erilaisia orgaanisia happoja, joiden määrät vaihtelevat eri tutkimuksissa. Nämä hapot jakautuvat kahteen eri ryhmään: fulvo- ja humushappoihin. Fulvohapot ovat erittäin tärkeitä ainesosia kaikille eläville soluille ja ne liittyvät kaikkiin elämän prosesseihin ja toimivat niiden katalysaattoreina eli nopeuttajina.

Suoturve sisältää myös muita tärkeitä aineenvaihduntaan osallistuvia yhdisteitä, kuten vitamiineja, hormoneja sekä antiseptisesti ja tulehdusta poistavasti vaikuttavia aineita.

Lähde: Sankelo, Terhi–Siivari, Jari/CRS-Biotech Oy 2001: Hormoninkaltaiset fytoestrogeenit. LTT-hanke 2001. Kirjallisuus- ja tietokantaselvitys Detria Oy:lle.



Комментариев нет:

Отправить комментарий